Tıbbi ve Aromatik Bitkiler "Arge - Endüstri" Ekosistem Buluşması Başarıyla Gerçekleşti!
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Buluşmasında Yeşeren Fikirler
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsünde gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler "Arge - Endüstri" Ekosistem Buluşması büyük bir ilgiyle tamamlandı. Boğaziçi Lifesci’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlik, Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler alanındaki potansiyelini uluslararası rekabet gücüne dönüştürmek ve Ar-Ge ile endüstri iş birliklerini teşvik etmek amacıyla düzenlendi.
(TAB'24 Panel Oturumu)
Prof. Dr. Cengizhan Öztürk'ün açılış konuşması ile başlayan etkinlik Selin Arslanhan'ın TAB'24 bilgilendirmesiyle devam etti. Panel gerçekleşmeden önce Avrupa’nın tanıdığı sayılı Botanikçilerden Prof. Dr. F. Neriman Özhatay, Türkiye Yaban Florası hakkında katılımcılara değerli bilgiler verdi.
(TAB'24 Açılış Konuşması ve Bilgilendirme)
Prof. Dr. F. Neriman Özhatay: "İnsanoğlu doğa ile oynadığı oyunda ancak üreterek kazançlı çıkabilir.
Sayın Neriman Özhatay, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler alanındaki önemine vurgu yaparak ülkemizin ticari amaçla doğadan toplanan 350’den fazla tıbbi ve aromatik bitki türüne ev sahipliği yapması ve bu bitkilerin ekonomik ve endüstriyel potansiyeli hakkında bilgiler paylaştı.
(TAB'24 Prof. Dr. Neriman F. Özhatay Türkiye Yaban Florası Sunumu)
Üretim ve Multidisipliner Çalışmanın Önemi
Panelistlerden Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, aynı zamanda Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) müdürü Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, uzmanlık alanı olan bitki biyoteknolojisi alanında katılımcılara değerli bilgiler verdi. Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler endüstrisinin hitap ettiği alanlar olan ilaç, kozmetik ve gıda takviyelerinde doğayı tahrip etmeden sürdürülebilir üretimi konusunda akademik bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı. Panelde Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi; Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda biyologların, biyoteknologların, eczacıların, farmasötik botanik çalışanların, ziraat mühendislerinin, moleküler biyologların ve kimyagerlerin çalışması gereken büyük bir multidisipliner çalışma gerektiren bir alan olduğuna vurgu yaptı.
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Sanayide Uygulama ve Rekabet Gücü
Bir diğer panelistimiz Marmara Üniversitesinden ve ÜSİMP Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahu A. Uncuoğlu; Tıbbi ve aromatik bitkiler ekosistemi aktörlerinin birlikte uyum içinde çalışmasına büyük ihtiyaç olduğunu söyleyerek konunun sanayide uygulanabilir hale gelmesi konusunda değerli önerilerde bulundu. Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ülkenin rekabet gücünün iyi bir noktada olmadığını paylaşan Ahu A. Uncuoğlu; orta ve düşük ölçekli süreçlerde ihracatımızın kabul edilebilir bir düzeyde olduğunu, fakat ileri teknolojinin ve temel bilimlerin olduğu endüstri sürecinin gelişmesi gerektiğini ve bu durumun ülkemizin gelişimi için çok önemli olduğunu paylaştı.
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Endüstriyel Yenilikler ve Deneyim Paylaşımı
Panelde, Atelier Aromaterapi'den Dr. Rana Babaç Çelebi ve SÜRDER Sağlık Ürünleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kürşad Koç endüstride tıbbi ve aromatik bitkilerdeki en son gelişmeleri ve yenilikleri paylaştılar. Panelin sonunda soru – cevap kısmı ile değerli katılımcılar kendi fikir ve deneyimlerini paylaştılar.
(Dr. Rana Babaç Çelebi ve Dr. Kürşad Koç'un paylaşımları)
Etkinlik, 16:00-17:00 saatleri arasında gerçekleştirilen network oturumu ile sona erdi. Katılımcılar, bu oturumda sektörün diğer önemli isimleri ile tanışma ve iş birlikleri hakkında bilgi alışverişinde bulunma fırsatı buldular. TAB'24, katılımcıların beğenisi ile başarıyla tamamlandı ve Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler alanındaki zenginliğini ve potansiyelini birkez daha gözler önüne serdi.
(TAB'24 Networking Arası)